Enam Pesanan Penting daripada Imam Al Ghazali

Enam Pesanan Penting daripada Imam Al Ghazali

Segala Puji bagi Allah, Tuhan Yang Maha Bijaksana,

Keenam-enam pesanan Imam Al Ghazali ini adalah soalan yang ditanyakan oleh Imam Al-Ghazali sendiri kepada para pelajarnya. Dan ianya suatu ilmu, peringatan atau pesanan yang sangat berguna kepada kita semua. kerana keenam-enam pesanan ini mampu menyedarkan kita daripada dunia yang sementara ini. Saya pun sudah membuat “infographic” tentang kenam-enam pesanan tersebut supaya anda lebih mudah membacanya.

Enam pesanan Imam Al Ghazali

6-Pesanan-Penting-Daripada-Imam-Al-Ghazali-Malaya-Journal

 

Di bawah sekali pada gambar di atas pula, saya ada selitkan sedikit sebanyak tarikh lahir dan tarikh kematian Imam Al-Ghazali iaitu semasa beliau berumur 55 tahun. Agak muda tetapi sudah dipanggail oleh Allah S.W.T. Jadi, selepas ini jangan pula anda semua tertanya-tanya kurun keberapakah Imam Al Ghazali ini dilahirkan (kurun ke -5). Malah, kesemua pesanan ini juga sangat perlu kita benamkan di dalam fikiran kita agar kita sentiasa tidak lalai di dalam kehidupan seharian. Saya akhiri artikel kali ini dengan kata-kata hikmah dari Imam Al-Ghazali sendiri:

“Hiduplah seperti yang engkau sukai,

Tetapi ingat engkau akan mati.

Cintailah seseiapa yang engkau kasihi

Tetapi jangan lupa engkau akan berpisah dengannya.

Buatlah apa yang engkau kehendaki,

Tetapi ketahuilah engkau akan menerima balasan

yang setimpal dengannya.”

Semoga peringatan daripada Hujjatul Islam ini dapat membangkitkan semangat kita semua agar tidak leka dengan permainan dan hiasan dunia ini. Selamat beramal semua.

Comments

comments