Kesan-Islamophobia-Di-Amerika-Malaya-Journal

Orang Amerika Islamophobia, Orang Singh Jadi Mangsa.

Kalau nak cerita pasal sejarah Amerika ini, memang tertido la jawabnya korang semua. Sebab semua dah tahu kebanyakannya. Tapi yang peliknya orang Amerika ini nampaknya bijak dan luas pengetahuan, padahal itu semua dalam tv bolehlah. Kalau tanya orang awam tepi-tepi jalan, apa benda dia tahu pun kita tak tahu.

Okay, hari ini kita nak sembang pasal ilmu mengenal agama Sikh. Kalau korang semua nak tahu, selalunya orang-orang lelaki beragama Sikh ni, letak nama Singh kat belakang. Dan diorang ni selalu jugak pakai turban (macam serban tapi bukan) ke mana-mana sahaja. Senang cerita agama Sikh ni, orang dia dipanggil Singh manakala agama Islam dipanggil Muslim. Harap maklum

Yang powernya orang Amerika ini tak tahu pun apa benda bangsa dan agama Sikh ini. Diorang “confuse Muslim dan Singh”. Walhal, perbezaan agama diantara agama Islam dan Sikh sangatlah besar.  Jom kita tengok video di bawah sebagai bukti:

 

HAHAHA.Yang first tu yakin je tunjuk burung. Ada yang tunjuk budak main “hide and seek” la. Macam-macam diorang ni. Apa benda la diorang ni. Tengok berulang-ulang kali pun masih lawak.

 

Apakah Puncanya?

Puncanya sudah tentu disebabkan Islamophobia dan peranan media masa yang asyik-asyik mengatakan semua orang yang pakai serban (atau seakan-akan itu) dan ada jambang itu mestilah seorang MUSLIM. Dan muslim pula seorang yang sangat bahaya. Itulah jadinya kalau belajar Islam melalui media atau Breaking News di NBC,BBC dan CNN. Sampai diorang dah “imprinted” dalam otak diorang yang orang Islam ini adalah bahaya, pakai serban, ada jambang dan pengganas.

Kesimpulannya, kita sebagai orang Islam perlu berdakwah kepada diorang yang Islam bukanlah seperti yang ada seperti di kaca TV mereka. Antara cara kita untuk berdakwah yang paling baik adalah dengan menunjukkan akhlak yang mulia sebagaimana akhlak Rasulullah SAW.

Wallahua`lam.

Comments

comments