Pelaburan Atau Sewa Iklan Bersama Malaya Journal

Pelaburan-Saham-Malaya-Journal

Tanggal 2 Mac 2018 adalah tanggal bermulanya saya membuka peluang kepada anda semua untuk membuat pelaburan saham Malaya Journal.

Tujuan saya membuka pelaburan saham atau sewa iklan di  Malaya Journal.

Tujuan utama saya membuka pelaburan saham Malaya Journal adalah kerana saya ingin mengembangkan lagi blog Malaya Journal ini. Hal ini kerana setelah setahun menulis di blog saya ini, para pembaca semakin hari semakin  ramai yang datang untuk membaca pelbagai artikel melalui blog Malaya Journal ini.

Namun, untuk mengembangkan bisnes blog Malaya Journal ini, saya memerlukan wang untuk menyewa hosting yang power, renew domain Malaya Journal dan membeli plugin-plugin yang akan membantu mengurangkan kadar page bouce rate Malaya Journal.

Sebelum ini, pada bulan pertama saya hanya menerima beberapa puluh visitor sahaja sebulan. Tetapi setelah berusaha untuk menulis tanpa berputus asa, beberapa bulan kemudian visitor meningkat daripada ratusan  hingga mencecah ribuan visitor sebulan . Dan ini menunjukkan satu perkembangan yang sangat positif untuk pelaburan anda semua.

Malah, Domain Authority blog Malaya Journal juga telah meningkat daripada 1 hingga 16 dan Insya Allah, saya yakin ia akan terus meningkat. Manakala Page Authority bagi front page saya adalah 24.  Details lebih lanjut tentang data-data di atas akan dijelaskan di bawah.

Tambahan pula, bilangan visitor yang meningkat dari hari ke hari ini kebanyaknnya adalah daripada organic search, yang bermaksud para pembaca yang melayari  blog Malaya Journal adalah hasil daripada kaedah yang digunakan untuk mendapatkan penempatan tertinggi pada halaman pertama hasil enjin carian yang didorong tanpa algoritma pada enjin carian yang diberikan.

Buat masa ini saya hanya fokus marketing blog Malaya Journal menggunakan Search Engine Optimisations(SEO) sahaja. Saya kurang menggunakan Facebook Instant Article untuk mempromosikan blog Malaya Journal ini kerana agak leceh dan sistem tersebut kurang stabil.

 

Details dan calculation Google Analytic dan Google Adsense.

Details atau gambar di bawah adalah daripada account Google Analytics bagi blog Malaya Journal bermula pada tarikh 1 April 2017 hingga 28 February 2018.

Bilangan Traffik Harian di Malaya Journal:

traffic-by-day-Malaya-Journal

 

Bilangan Pelayar Laman Sesawang Malaya Journal. 
top-10-visitors-location-Malaya-Journal

Overview Peningkatan Jumlah Para Pembaca di Blog Malaya Journal:
overview-audience-data-untuk-Malaya-Journal

 

Jumlah Pembaca Blog Malaya Journal Yang Menggunakan Smartphone:mobile-visitors-Malaya-Journal

Untuk Membaca lebih lanjut tentang details perkembangan blog Malaya Journal, sila kilk link di bawah:

  1. Analytics All Web Site Data Overview

 

Rancangan masa hadapan or future plannning Malaya Journal.

1. Mencapai target 200,000 visitors sebulan sebelum Disember 2018.

Dengan mencapai target sasaran ini, income blog Malaya Journal akan melonjak naik melalui Google AdSense.  Manakala, future growth prediction adalah, saya menjangkakan peningkatan 2 kali ganda pada setiap bulan.

 

 

2. Menjual Produk atau Merchandise  barangan Malaya Journal.

Sebagai contoh saya akan menjual t-shirt, topi, kalender, kasut atau pun jubah lelaki design Malaya Journal. Idea dan design kita boleh bincang sama-sama jika anda sudah membuat pelaburan.

 

The probability of success and failure.

Saya tidak mahu menipu anda kerana pelaburan perlu dilakukan dengan jujur dan saya tak mahu makan duit haram. Tiada berkat makan untuk melalui pelaburan seperti itu. Oleh itu, saya akan bercakap terus terang sebagaimana Jeff Bezos memberitahu 10 investor terawal  di untuk bahawa dia menjangkakan syarikat Amazon punya probabilty of failure adalah 90%. Tetapi mereka masih juga invest dan investment tersebut membuah hasil menjadi billion ringgit kerana Amazon telah menjadi king of e-commers. Manakala Jeff Bezos pula, dia telah menjadi top 3 richest people in the world.

Berbalik kepada Malaya Journal, saya juga menjangkakan probablity of failure adalah 70% dan probability of succes adalah 30%. Jadi, fikirkan dahulu sebelum anda membuat pelaburan anda bersama Malaya Journal. Namun, saya mahu ingatkan anda semua bahawa jika, lagi bahaya sesuatu pelaburan itu, lagi besar untuk anda mengaut keuntungan di atas pelaburan itu sebagaimana  yang berlaku di dalam kisah syarikat Amazon di atas.

Saya juga ingin mengingatkan anda semua bahawa setiap pelaburan akan ada untung dan rugi. Jika anda pernah dengar bahawa terdapat pelaburan yang menjamin pulangan modal yang tetap pada setiap bulan walau apa pun ynag terjadi, maka elakkan diri anda daripada melabur di situ. Hal ini demikian kerana, mengikut ajaran agama Islam, setiap pelaburan yang menjamin anda pulangan tetap setiap bulan adalah haram.

 

Bukti-bukti investment dengan blog adalah pelaburan yang bijak.

1. Huffington Post.

Huffington Post adalah  blog berkaitan politik, hiburan, travel, innovasi, makanan dan kehidupan. Setelah beberapa tahun, blog tersebut dijual dengan harga sebanyak 315 juta US dollar.  Salah satu founder Huff Post  nama dia Arianna Huffington dan dia cuma own 6.6% share je. Tapi sebab harga jualan blog mahal sangat, dia dapat lebih kurang 21 juta US Dollar. Banyak giler.

 

2. Washington Post.

Seperti yang saya terangkan di atas sebelum ini, Jeff Bezos ini sekarang tengah nombor 1 orang paling kaya di dunia. Dan pada tahun 2013, dia beli Blog Washington Post dengan harga 250 juta Dollar secara tunai. Sebenarnya, Washington Post ini asal dia cuma surat khabar je tapi start 1996, diorang start buat washington.com sebab orang banyak baca di internet je sekarang.

 

3. Malaysiakini.

Mempunyai 4 bahasa dan visitor sekurang-kurangnya 177k sehari dan seorang sucribers membayar RM200 setahun. So, profit setahun diorang paling kurang ratus ribu ringgit setahun. Itu pun belum campur lagi keuntungan sewa iklan di blog sebab kalau sehari visitors lebih kurang 177k harga memang akan mahal teruk. Memang masyuk la siapa owner Malaysiakini.com.

 

Pelaburan Saham Sebanyak Berapa Percent dan Sewa Iklan Berapa Sebulan?

Disebabkan blog Malaya Journal masih berusia satu tahun, saya hanya akan bukan 20% saham sahaja untuk dijual. Setiap 10% saham berharga Rm500 dan seorang hanya boleh beli paling banyak 10% saham sahaja. So, ada dua orang sahaja yang akan menjadi partner kepada owner Malaya Journal.  Rules dia senang je. Siapa cepat dia dapat, siapa lambat tak dapat. Sewa iklan di blog Malaya Journal pula murah sahaja iaitu sebanyak RM50 sebulan dan minimum sewa iklan adalah 3 bulan.

 

Apa faedah pelaburan saham dengan Malaya Journal ini?

Setiap keuntungan bulanan akan dibahagikan sama-rata mengikut percentage saham yang ada miliki.  Namun, buat masa sekarang keuntungan bulanan sangat sedikit lebih kurang 1 dollar USD sahaja. Hal ini kerana, blog Malaya Journal baru sahaja menerima account Google AdSense daripada pihak Google.  Penerangan lebih lanjut akan diterangkan di bawah:

1. Apa itu Google AdSense?

AdSense adalah cara yang mudah dan mudah untuk mendapatkan wang dengan memaparkan iklan yang disasarkan di sebelah kandungan dalam talian anda. Dengan AdSense, blog Malaya Journal boleh menunjukkan iklan yang berkaitan dan menarik kepada pelawat blog ini dan juga menyesuaikan rupa dan suasana iklan agar sesuai dengan tapak web Malaya Journal. Contoh iklan adalah seperti di bawah:


2. Bagaimana blog Malaya Journal mendapatkan Profit Bulanan?

Program Google AdSense berbeza kerana ia menyampaikan iklan Google AdWords ke tapak anda. Kemudian, pihak Google akan membayar pihak Malaya Journal untuk iklan yang dipaparkan ditapak blog ini berdasarkan klik pengguna pada iklan bergantung pada jenis iklan. AdSense memberikan anda akses segera dan automatik kepada sumber permintaan pengiklan yang besar, yang bermaksud persaingan untuk ruang iklan anda, iklan yang lebih relevan, dan iklan untuk semua kandungan dalam talian anda.

 

Cara untuk join Pelaburan atau Menyewa iklan di blog Malaya Journal.

Senang sahaja caranya. Pertama sekali masukkan maklumat anda untuk register sebagai investor atau penyewa iklan dengan Malaya Journal, sila click di link di bawah:

Kemudian, tunggu reply daripada saya dalam masa 24 jam. Jika, sudah melebihi dua orang investor atau penyewa iklan di Malaya Journal, pelaburan saham dan sewa iklan akan ditutup secara automatik. Saya juga akan inform di blog Malay Journal nanti.

 

Comments

comments




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Never Miss A Post

 

Masukkan Email Anda Untuk Elakkan Anda Daripada Terlepas

Membaca Post Terbaru Malaya Journal

Thank You!

Welcome To Malaya Journal Family.